top of page
Yazarın fotoğrafıdytmelikepekcan

ÜLSERATİF KOLİT

Ülseratif kolit (UC), inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) alt türlerinden biri olup, kolonu etkileyen ve nüks eden/ remisyon gösteren mukozal iltihaplanma ile karakterize edilen kronik idiyopatik bir iltihaplı hastalıktır.

UC hastalarının çoğunluğu dışkıda kan ve ishal gibi semptomlar sergiler. UC'nin çok faktörlü patofizyolojisi, genetik yatkınlık, epitelyal bariyer bozuklukları, düzensiz bağışıklık yanıtı, disbiyosiz ve çevresel faktörleri içermektedir.

Fekal kalprotektin, IBD'deki inflamatuar aktivitenin kullanışlı bir gösterge belirtecidir.



Besin Eksiklikleri;

UC hastalarında, D vitamini seviyesi ölçülmeli ve eksiklik durumunda yüksek başlangıç dozu ile takviye edilmelidir, ardından düzenli olarak kullanım sürdürülmelidir. İBD'de makrobesin ve mikrobesin durumu ölçülmeli, malnütrisyonu olan veya risk altında olan hastalarda sürekli takip önemlidir. Serum seviyeleri C-reaktif protein (CRP) özellikle dikkate alınmalıdır. Magnezyum eksikliği IBD'li hastaların %13 ila %88'inde görüldüğü bildirilmiştir, ancak serum magnezyum, magnezyum durumunun doğru bir ölçümü değildir çünkü magnezyum depolarının %1'den azı kan içindedir. Geri kalanı kemik, yumuşak dokular ve kaslarda bulunur. IBD'deki magnezyum eksikliği muhtemelen gastrointestinal kayıplardan kaynaklanır. Magnezyum eksikliği belirtileri karın krampı, iyileşme bozukluğu, yorgunluk ve kemik ağrısını içerir. Demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinin izlenmesi gerekir.

Diyet Önerileri;

Beslenme tetikleyicilerinin tanımlanması faydalıdır ancak beslenme karmaşıklığı ve semptom oluşumundaki yanıtı anlamak sıklıkla zordur. IBD hastalarının birçoğu semptomlarını kontrol etmeye çalışmak amacıyla diyetlerini hem aktif hastalık dönemlerinde hem de remisyon dönemlerinde değiştirirler. Bu kendi kendine uygulanan diyet kısıtlamaları hastaların beslenme durumuna zarar verebileceği için bir diyetisyen denetimi gerekebilir.

Özellikle İBS benzeri semptom gösteren ( şişkinlik/ gaz/ karın ağrısı-rahatsızlığı) hastalarda düşük FODMAP diyeti önerilir.

Yüksek lif alımı gevşek dışkı, gaz ve şişkinliği artırabilir.

Kronik dehidrasyondan kaçınılmalı ve günde 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir, sıcak hava veya egzersiz sırasında daha fazla sıvı alınmalıdır.

Doktorun reçete ettiği ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.

Dyt.Melike PEKCAN

225 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page